VEELGESTELDE VRAGEN

Brandbeveiliging FAQ’s

Op deze pagina vindt u vragen die veel voorkomen. Kunt u de informatie waar u naar op zoek bent niet vinden? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Wat is VPS FireAlert?

VPS FireAlert is een flexibele brandmeld- en ontruimingsinstallatie die bestaat uit de volgende modulair in te zetten componenten: het basisstation, de optische rookmelder, de thermische melder, de handbrandmelder, de interface, de link. Daarnaast beschikt het systeem over de cloudgebaseerde monitoringstool VPS React. Met de verschillende componenten wordt een configuratie gemaakt die past bij de locatie en conform het brandveiligheidsplan. VPS FireAlert is ontwikkeld om tijdelijke locaties op een snelle, kostenefficiënte en veilige manier te beschermen tegen de risico’s van brand en evacuatie.

Wat kost VPS FireAlert?

Voorop gesteld is iedere opdracht waar FireAlert wordt ingezet maatwerk. Het uitgangspunt voor brandbeveiliging en/of evacuatie is op elke locatie of gebouw verschillend. Op basis van het uitgangspunt maken wij een brandbeveiligings- en/of evacuatievoorstel op maat. De kosten zijn afhankelijk van het aantal VPS FireAlert componenten dat ingezet wordt en de periode.

Wat is de levertijd?

VPS is een voorraadhoudend bedrijf waardoor wij snel kunnen schakelen. In de meeste gevallen kunnen wij binnen 5 werkdagen starten met de installatie van het draadloze, EN54-gecerticeerde VPS FireAlert systeem op locatie. Dit is afhankelijk van de grootte van de configuratie, de voorbereiding en de planning.

Voldoet VPS FireAlert aan de NEN2535 en NEN2575 normering?

Ondanks dat VPS FireAlert geheel autonoom kan functioneren, is het mogelijk om aan de NEN-normering te voldoen, indien dit is vereist. Met behulp van een VPS FireAlert interface-unit, die wij kunnen koppelen aan een potentiaalvrij contact van een brandmeldcentrale, kunnen wij voldoen aan de NEN2535 en NEN2575 normering. We creëren hierbij een draadloze lus.

Beschikt VPS FireAlert over EN54-certificering?

Ja, alle door ons gehanteerde en gebruikte componenten zijn EN54-gecertificeerd. Dit geldt tevens voor de onderlinge meshverbinding.

Hoe kan VPS FireAlert geïntegreerd worden met bestaande systemen?

Met de interface is het mogelijk om het VPS FireAlert netwerk, conform EN54, te integreren met gebouwbeheer- of noodsystemen die al op een locatie aanwezig zijn, zoals een brandmeldinstallatie, toegangscontrolesystemen, noodverlichting, tourniquets, liften of gasdetectoren. De interface kan communiceren met bijna alle veelgebruikte technologieën in bestaande gebouwen en bouwprojecten.

Wat is de levensduur van de accu van VPS FireAlert?

De accu van VPS FireAlert gaat, afhankelijk van het gebruik, gemiddeld drie jaar mee. De status van de accuspanning wordt op de betreffende component weergegeven door middel van een LED lampje. Als de accu leeg is, wordt deze door ons vervangen.

Wat is een brandmeldinstallatie (bmi)?

Een brandmeldinstallatie is een systeem dat bestaat uit bijvoorbeeld rookmelders, handmelders en signaleringen zoals sirenes en flitslichten. Samen zorgen de verschillende onderdelen voor een compleet systeem dat waarschuwt bij een eventuele brand. Een brandmeldinstallatie heeft twee belangrijke taken:

  1. Brand ontdekken
  2. Schade en slachtoffers beperken

De brandmeldinstallatie kan bovendien een aantal andere systemen aansturen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ontruimingsalarmsystemen, branddeuren en blusinstallaties. Op die manier kan de brandmeldinstallatie de brand ontdekken, om dit vervolgens via de juiste kanalen door te geven en mensen in veiligheid te brengen.

Wat is het verschil tussen een brandmeldinstallatie en een ontruimingsinstallatie?

De brandmeldinstallatie en de ontruimingsinstallatie worden soms gecombineerd, maar dat hoeft niet. Het is daarom belangrijk om de twee goed uit elkaar te houden. Een installatie die de brand meldt stelt vast dat er sprake is van vuur. Op basis daarvan is het mogelijk om bijvoorbeeld de installatie voor het ontruimen te activeren. De brandmeldinstallatie probeert de brand zo vroeg mogelijk te ontdekken en daarover signalen te versturen. Een ontruimingsinstallatie probeert mensenlevens te beschermen door hen het pand veilig te laten verlaten bij calamiteiten.

Waarom is brandbeveiliging belangrijk?

In Nederland gaan er elk jaar miljarden euro’s in vlammen op. En dan gaat het pas om de directe brandschade. De gevolgschade en het menselijk leed zijn vaak nog een stuk groter. Met de juiste brandbeveiligingsmaatregelen kunnen de risico’s van een brand en de gevolgen daarvan voorkomen worden. Hoe sneller een brand ontdekt wordt, des te meer tijd er is om iedereen in veiligheid te brengen en brandschade te beperken.

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op, wij staan u graag te woord.

Vraag een vrijblijvende offerte aan