Blogs

Brandveiligheid bij hoogbouw tijdens de bouw, hoe zit dat?

05-05-22

De brandveiligheid bij hoogbouw komt regelmatig negatief in het nieuws. Er wordt bijvoorbeeld geschreven over fouten die gemaakt te zijn tijdens de bouw of over nieuwe richtlijnen die onvoldoende zijn doorgevoerd. Ook de brandweer waarschuwt vaak voor onveilige situaties op het gebied van brandveiligheid bij hoogbouw. Hoogwerkers kunnen vaak maar tot 30 meter hoogte reiken. Daarboven moet een brand van binnenuit worden bestreden.

De definitie van hoogbouw verschilt per land, maar welke grenswaarde je ook hanteert, het staat vast dat de risico’s op brand toenemen als een gebouw een bepaalde hoogte bereikt. Het gaat daarbij om zowel bestaande hoogbouw als hoogbouw tijdens de bouwfase.

Hoogbouw: eisen en richtlijnen brandveiligheid

Dat de brandveiligheid bij hoogbouw soms onvoldoende is komt niet door de eisen en richtlijnen die er gelden. Een bijlage bij de publicatie Brandveiligheid gebouwen geeft uitgebreid weer wat het Bouwbesluit hierover zegt.

Veiligheid van medewerkers, omwonenden en materialen

Als de hoogbouw eenmaal in gebruik is gaat het om de (brand)veiligheid van bewoners, medewerkers en andere gebruikers van het pand. Minstens zo belangrijk is het om al voor die periode na te denken over eventueel brandgevaar.

Tijdens de bouw gaat het om de veiligheid van medewerkers van bouwbedrijven, om die van omwonenden en natuurlijk die van de materialen die er worden gebruikt. Een bouwproces kan heel complex zijn, zeker wanneer er sprake is van hoogbouw. Het is belangrijk om de brandveiligheid niet over het hoofd te zien.

Brandveiligheid tijdens de bouw

Aannemers, onderaannemers, bouwbedrijven en installateurs nemen diverse maatregelen om brand te voorkomen. Tegelijkertijd zit een ongeluk in een klein hoekje, waardoor er een keer iets mis kan gaan. In die situaties is het belangrijk om daar snel van op de hoogte te zijn, in actie te komen en zowel mensen als materialen in veiligheid te brengen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er snel een melding komt van een (eventuele) brand in hoogbouw in aanbouw. Deze melding dient uit te gaan naar onder andere mobiele telefoons van medewerkers ter plaatse en een PAC-meldkamer. Vervolgens dient snel vastgesteld te worden wat er precies aan de hand zodat er passende maatregelen genomen kunnen worden en grote risico’s voorkomen worden.

Brandveiligheid bij hoogbouw: VPS FireAlert

VPS FireAlert biedt een tijdelijke oplossing voor brandbeveiliging in hoogbouw. Tijdens de bouwfase is het een volledig draadloos systeem, dat daarmee op iedere locatie inzetbaar is.

Tip: VPS FireAlert laat zich naadloos aansluiten op een bestaande brandmeldinstallatie en andere aanwezige apparatuur die u al gebruikt.

Voorkom dat een beginnende brand in hoogbouw leidt tot onnodig grote gevolgen of schade. Zorg er in plaats daarvan voor dat u snel een melding krijgt, dankzij een mobiel systeem voor tijdelijke brandbeveiliging bij hoogbouw in aanbouw.

Wij staan voor u klaar

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact op met onze adviseurs of vraag direct een offerte aan.

Nieuws

Bekijk meer nieuws

Nieuws

Wat is een handbrandmelder en waar moet deze aan voldoen?

Lees wat een handbrandmelder is en aan welke eisen deze moet voldoen.

Nieuws

Kiwa-certificaat behaald: Tijdelijke brandmeld- en/of ontruimingsinstallatie

Door het uitvoeren van jaarlijkse keuringen wordt onze kwaliteit gewaarborgd.

Nieuws

Bezoek ons op het FireSafety & Security Event 2023

Dé beurs op het gebied van brandbeveiliging en beveiliging.