Blogs

Tijdelijke brandveiligheid: brandbeveiliging in tijdelijke bouwwerken

09-30-22

Ieder bouwwerk waarin mensen samenkomen moet brandveilig zijn. Dat geldt ook voor tijdelijke locaties of gebouwen die binnenkort een nieuwe bestemming krijgen. Helaas zijn reguliere systemen voor brandbeveiliging daar vaak niet geschikt of beschikbaar. Ze zijn te duur, of het ontbreekt aan de aansluitingen die daarvoor nodig zijn. Voor die situaties en die bouwwerken bieden we een oplossing voor tijdelijke brandveiligheid.

Met VPS FireAlert zorgt u op tijdelijke locaties voor brandbeveiliging volgens de normen die er gelden. Het is mogelijk om het systeem te koppelen aan een bestaande brandmeld- of ontruimingsinstallatie en het systeem kan bijvoorbeeld doormelden naar een PAC-meldkamer.

Het belang van brandveiligheid

Zelfs, of misschien ‘juist’, als een bouwwerk maar tijdelijk gebruikt wordt om mensen samen te brengen is de brandveiligheid belangrijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor asielzoekerscentra, tenten, podia en tribunes. Daar waar u mensen samenbrengt moet u maatregelen treffen om de veiligheid te garanderen als er brand uitbreekt.

In eerste instantie dient de brandveiligheid te voldoen aan het Bouwbesluit. Daarover schreven we eerder het artikel ‘Bouwbesluit brandveiligheid: hoe zit dat tijdens de bouw?‘. Daarnaast bent u in sommige gevallen verplicht om een meldings- of omgevingsvergunning aan te vragen voor de locatie. Die beschrijft dan wat ‘brandveilig gebruik’ is, dus aan welke eisen u minimaal moet voldoen om mensen samen te brengen.

Tip: twijfelt u of er een omgevingsvergunning nodig is voor de locatie? Dat kunt u online controleren op Omgevingsloket.nl.

Bouwwerk aanmelden bij de gemeente

Als u een bouwwerk (tijdelijk) wilt gebruiken om mensen bij elkaar te brengen is het bovendien belangrijk om dit te melden bij de gemeente. Iedere gemeente heeft daarvoor een eigen procedure.

In Amsterdam dient u bijvoorbeeld minimaal 4 weken voor ingebruikname van het bouwwerk een melding te doen, eventueel nadat u een omgevingsvergunning heeft aangevraagd. Ook Eindhoven stelt zo’n melding verplicht, als u meer dan 50 mensen bij elkaar brengt of als het gaat om kamerverhuur.

Voordat u de melding doet bij de gemeente is het belangrijk dat u alvast nadenkt over de brandveiligheid van de locatie. Dat betekent dat u bijvoorbeeld voorbereid bent op:

  • Het verlenen van eerste hulp bij calamiteiten
  • Het ontruimen van het bouwwerk bij brand
  • Het bestrijden van een beginnende brand
  • Alarmeren, opvangen en informeren van hulpdiensten (zoals de brandweer en politie)

Om de hulpdiensten te alarmeren heeft u een systeem voor brandbeveiliging nodig. De reguliere systemen blijken op tijdelijke locaties vaak niet aanwezig of ongeschikt. Bovendien vraagt het in orde brengen van de brandbeveiliging niet zelden om een forse investering, waardoor de kosten snel op zouden kunnen lopen. Met VPS FireAlert kiest u voor een flexibel en 100% draadloos alternatief.

Brandbeveiliging: VPS FireAlert alarmeert

Voor tijdelijke brandbeveiliging in bijvoorbeeld asielzoekerscentra, tenten, op podia en tribunes kunt u gebruik maken van VPS FireAlert. Het is een systeem voor tijdelijke brandveiligheid, op locaties waar u mensen bij elkaar brengt.

Ons systeem laat zich eenvoudig koppelen aan bestaande installaties en maakt doormeldingen naar bijvoorbeeld een PAC-meldkamer mogelijk. Bovendien kunt u het systeem helemaal draadloos gebruiken, ook op locaties waar geen aansluitingen beschikbaar zijn.

  • 100% draadloos: op iedere locatie geschikt
  • Met doormelding naar PAC-meldkamer, mobiele telefoon en het communicatiesysteem VPS React
  • EN54-gecertificeerd en CE-gemarkeerd
  • Integratie met brandmeldinstallatie en andere apparatuur mogelijk

Richt u een bouwwerk of locatie in om mensen bij elkaar te brengen en zoekt u naar een oplossing voor tijdelijke brandveiligheid? Dat is precies waar we sterk in zijn met VPS FireAlert. Uiteraard kunnen we het systeem, dat bestaat uit modulair in te zetten componenten, instellen en configureren naar uw specifieke wensen en conform de brandveiligheidsrichtlijnen. Op die manier voldoet u netjes aan de voorwaarden die er gelden, bijvoorbeeld voor een omgevingsvergunning. Vervolgens kunt u de melding doen bij de gemeente.

Onze experts weten hoe u een tijdelijk bouwwerk brandveilig kunt maken, wij zorgen ervoor dat de brandbeveiliging met VPS FireAlert in orde is. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Nieuws

Bekijk meer nieuws

Nieuws

Wat is een handbrandmelder en waar moet deze aan voldoen?

Lees wat een handbrandmelder is en aan welke eisen deze moet voldoen.

Nieuws

Kiwa-certificaat behaald: Tijdelijke brandmeld- en/of ontruimingsinstallatie

Door het uitvoeren van jaarlijkse keuringen wordt onze kwaliteit gewaarborgd.

Nieuws

Bezoek ons op het FireSafety & Security Event 2023

Dé beurs op het gebied van brandbeveiliging en beveiliging.

Leave a Comment